Esben Modtager


Esben Vestergård Pedersen modtog Klimafaklen fra Martin Thim i november, 2022. 

I dag arbejder Esben med, at udvikle grønne, innovative løsninger inden for byggeindustrien ved Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma.

Tidligere har han været en af de bærende kræfter i projektet Bank of Materials, der arbejdede med at finde nye måder at genanvende overskudsmaterialer fra  virksomheders produktioner til nye kreative projekter. 

Martin modtog klimafaklen fra Steffen Max Høgh på NorthSide Festival, juni, 2022. 

Martin Thim er en aarhusiansk ildsjæl, der har arbejdet med bæredygtig udvikling - først som medstifter af bureauet WorldPerfect, der arbejder med bæredygtighed som innovationsredskab, og senere som Sustainability Manager for Northside Festival.

Klimafaklen har han brugt til at sætte fokus på, hvordan vi mennesker har kuppet verden - som også netop er omdrejningspunktet for Martins nye bog 'The World Coup'. Martin var vært for et arrangement i november 2022, hvor stafetten blev givet videre til Esben Vestergård Pedersen.

Vi har spurgt Martin om, hvad han har brugt titlen som Klimafakkelbærer til.

På hvilken måde arbejder du med den grønne omstilling?  

Jeg har arbejdet med bæredygtighed i snart 15 år. Det startede for alvor, da jeg var med til at skabe WorldPerfect, som er Danmarks første bæredygtighedsbureau.

I dag arbejder jeg med grøn omstilling i forskellige projekter. Blandt andet i mit samarbejde med NorthSide Festival, projektet Kulbroen på Sydhavnen i Aarhus og andre byudviklingsprojekter. Grøn omstilling har også været et tema i min nye bog ’The World Coup’, som netop er lanceret. 

Hvad er din mærkesag inden for den grønne omstilling? 

I de sidste 10-15 år har jeg haft et enormt fokus på den miljø- og klimamæssige del af bæredygtigheden. Her har jeg beskæftiget mig med, hvordan vi kan omstille os til at leve og producere på en måde, der gavner fremtiden i stedet for at ødelægge den. Jeg tror ikke længere på, at vi kan komme i mål uden at gøre op med noget af vores kulturarv, som kommer fra f.eks. nationalisme, religion osv. Det er noget, jeg især er blevet optaget af i udarbejdelsen af min bog, hvor jeg er dykket ned i ’det menneskelige’ aspekt i den grønne omstilling.

Hvilket initiativ har du stablet på benene som Klimafakkelbærer? 

Jeg har forsøgt, at sprede budskabet om Klimafaklen og den grønne omstilling på forskellig vis. I juni deltog jeg i Steffen Max Høghs podcast, hvor jeg også selv overtog Klimafaklen.

I starten af november afholdte jeg et åbent arrangement, der satte fokus på, hvordan vi mennesker har kuppet verden, som er det min nye bog handler om.

Kan du sætte nogle ord på, hvorfor du har valgt Esben Vestergård Pedersen som den næste Klimafakkelbærer?  

Jeg synes, at Esben Vestergård Pedersen og hans arbejde ved Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, fortjener lidt ekstra spotlight for deres arbejde med Myco-engineering, bio-pladen, svampevæggen. Derudover har Esben en fornem track-record med sit arbejde i bl.a. Grums, Bank of materials, USE mm.  

Byggeriet står generelt med store udfordringer, og omstillingen inden for dette område går alt for langsomt. Men det er heldigvis lyspunkter i både stor og lille skala, hvilket Esbens arbejde er et eksempel på. 

Der går nok lidt tid, inden vi ser det han arbejder med i større skala, men det er superfedt, at han investerer tid og ressourcer i, at prøve at blive en del af løsningen. 

Steffen Max Høeg modtog klimafaklen i april, 2022. 

Han har virksomheden Bæredygtig Business, hvor han arbejder med at rådgive virksomheder om bæredygtig forretningsudvikling.

Med Klimafaklen lavede Steffen en podcast som del af hans podcastserie "Bæredygtig Business". I dette podcast afsnit snakker han med Martin Thim om hvordan NorthSide Festival er blevet mere bæredygtig ved bl.a. at være kød fri i 2022. 

I denne video kan du se ham give stafetten videre til Martin Thim på NorthSide Festival:

Med klimafaklen etablerede Bo et nyt returpunkt for Re-Zips genandvendelige emballage. Alle som aflevere en pakke ved det nye returpunkt kommer automatisk med i lodtrækningen om billetter til Aarhus Omstillers klimaarrangement "Bajer og Bønner". Til arrangementet vil gæsterne sidde til langbord og smage på en grøn menu fra restaurant Hærværk.

Bo modtog klimafaklen oktober, 2021.

Med klimafaklen skabte Rikke en udfordring for lokale brugskunstnere, som skulle lave et nyt værk med overskuds materialer. Et dommerpanel afgjorde vinderen, og konkurrencen kulminerede i reception og en grøn fællesmiddag ved the Upcycl. 

Rikke modtog klimafaklen juni, 2021. 

Som den første modtager af klimafaklen skød Per Smedegaard stafetten igang. Per brugte klimafaklen som en mulighed for at snakke de 17 verdensmål med hans naboer i rosenkrantzgade, hvor teatret svalegangen holder til. Se videoen her: Fællesskab i Rosenkrantzgade

Per modtog klimafaklen af rådmand for Kultur- og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad i marts, 2021