CO2e-udledningen fra fossile personbiler står for ca. 25 procent af den samlede udledning i Aarhus Kommune - og er derved den største klimasynder i vores samlede CO2e-regnskab. Vi kan ikke stoppe med at transportere os, men vi kan tænke over at gøre det på en klimasmart måde, som samtidige gavner vores sundhed og trivsel. 

Hvorfor udleder vores transport CO2e? 

Både benzin, diesel og gas indeholder kulstof. Når det brændes af i motoren, dannes der CO2e, hvilket forurener. Desuden udledes der meget CO2e under produktionen af nye køretøjer. Kører vi på el eller brint, er der derfor store klimagevinster. Det kan f.eks. være, når vi kører i elektriske busser, letbanen og elbiler. 

 

Hvad kan jeg gøre? 

Ved at indføre grønne transportvaner, som at cykle eller tage offentlig transport, sænker du automatisk dit eget klimaaftryk. Det er klart, at nogle tiltag har en større effekt end andre, og at det er forskelligt fra person til person, hvad der giver mest mening for hverdagen. Vi har samlet en række bud på grønne transportvaner til dig, som gerne vil sænke din CO2e-udledning, men savner inspiration til, hvor du skal sætte ind: 

Busser, letbanen og tog er klimavenlige måder at transportere sig på, både fordi det er effektivt at samle mange passagerer i samme køretøj og fordi mange af Aarhus' busser kører på el. Dieselbusser vil være helt pensionerede inden 2030.   

TIP: Nyd transporttiden
Spar CO22e – og tid. Når du tager med offentlig transport, behøver du ikke lede efter parkeringspladser (eller betale for dem for den sags skyld), og under turen kan du bruge tiden på at læse en bog, arbejde eller tage en lur. 

TIP: kør med offentlig transport – og gør turen til en rar oplevelse. 
I Aarhus er der heldigvis flere veje til at rejse grønt. Hvis du ikke kan tage cyklen, så vælg tog, bus eller letbane og brug tiden, hvor en anden har hænderne på rattet, til at få læst en bog, tage en lur, lyt til musik, besvar nogle mails eller find strikketøjet frem. 

TIP: En belønning i sigte! 
Det kan være motiverende med en belønning. Du kan evt. lave et afkrydsningsskema, hvor 20 dage med offentlig transport udløser en (klimavenlig) belønning. 

TIP: Bussen går ikke til døren – udnyt det til din fordel 
Måske er der lidt afstand fra stoppestedet til din destination. Du kan benytte lejligheden til at tage nogle skridt og få lidt frisk luft. Måske er du også en af dem, der er tæller skridt, og så kan du jo altid hoppe af før dit stop, for at få et par ekstra skridt på tælleren. 

Det gavner ikke kun klimaet at vælge cyklen til – det gør det også din sundhed. Så spænd hjelmen og hop på cyklen!

TIP: Alt under fem km cykler jeg! 
Det er nemt at finde på gode argumenter for at springe på jernhesten; Det er gratis, du får god motion og frisk luft, det er nemt at finde parkering, og du undgår trafikpropper. Argumenterne vejer bare ikke så tungt, når det regner, blæser og er koldt. Men der findes ikke dårligt vejr, kun dårlige undskyldninger – gør det til en regel for dig selv, at når du skal transportere dig selv 5 km eller derunder, skal det foregå på to hjul. Også i møgvejr. 

TIP: Invester i en elcykel 
Det er dejligt at cykle i Aarhus og omegn – men mange af os synes også, det det kan være lidt hårdt. Det kan være svært at undgå at møde en bakke på din tur, men du kan glæde dig over, at en elcykel også er et klimavenligt transportmiddel - og en elcykel er typisk tjent hjem efter 22 mdr., hvis den erstatter daglige bilture. 

TIP: Spar op! 
Om end du tæller i kalorier eller rede penge, kan det være motiverende med en belønning, når du har været god til at tage cyklen for bil eller bus. Du kan evt. lave et afkrydsningsskema, hvor 20 dage på cykel udløser en (klimavenlig) belønning. 

TIP: Sæt noget på spil 
For mange af os kan det være mere motiverende at tage en ny vane til os, hvis der er noget på spil. Kan du gå sammen med dine kollegaer, venner, bofæller eller familie om at udfordre hinanden til, hvem der kan cykle længst på en uge? Eller en måned? Husk at sætte en lækker (klimavenlig) præmie på højkant. 

Hvis du nu bliver nødt til at køre i bil fra tid til anden, findes der heldigvis klimavenlige måder at være billist på.

TIP: Overvej en elbil 
El-bilen er et godt, grønt alternativ til benzin- eller dieselbilen. Den kører nemlig på strøm fra elnettet og udleder langt mindre CO2e end en fossilbil. Elbilen er dog ikke CO2e-neutral, da produktionen af alle biler udleder meget CO2e, og fordi noget af strømmen til opladning af bilens batteri kan komme fra f.eks. kulkraftværker, som udleder CO2e. Men der er stadig store klimagevinster ved elbilen.  

TIP: Let foden fra speederen 
Du kan spare ca. 3 kroner pr. liter med din højre fod. Hvis du på motorvejen sænker farten fra 130 km/t til 110 km/t i din benzinbil, så kan du spare 15 til 20 % af dit brændstofforbrug. Og kører du i elbil, kan du vinde ca. 25 % på rækkevidden. 

TIP: Kør sammen! 
Det udleder ikke mere CO2e at fylde bilen op. Det er en god idé at køre sammen med andre, for så bliver én bil holdende i garagen. 

TIP: Delebilsordning 
Hvis du kun har behov for at køre en gang imellem, kan det være en god idé at tilmelde dig en delebilsordning i stedet for at anskaffe dig din egen bil. 

TIP: Arbejd hjemmefra 
Det er indlysende ret klimavenligt helt at lade være med at transportere sig. Hvis du har mulighed for at tage en hjemmearbejdsdag i ny og næ, vil det batte på din personlige CO2-udledning – især hvis du har langt til arbejde. 

TIP: Køb aflad 
Hvis din sidste udvej er at sætte dig bag rettet i din fossilbil, kan du overveje at klimakompensere for din brug af bilen. Du kan vælge at give et bidrag til initiativer, der begrænser CO2e-udledningen i et omfang, der svarer til eller overgår din bilkørsel. For ikke at blive snydt eller vildledt, anbefales organisationer, der lever op til de mest krævende standarder for certificering af projekternes CO2-reduktion, for eksempel Gold Standard eller VCS. 

At rejse er at leve - Vi danskere er dog lidt for gode til at hoppe på flyveren, og udleder hvert år i gennemsnit 1 ton CO2e fra flyrejser. Overvej hvordan du kan få en på opleveren med andre transportmuligheder. 

TIP: Opdag Europa

Lad det næste rejseeventyr finde sted i DK eller Europa, med tog, bus, bil eller cykel. Der er gode forbindelser med interrail eller langdistancebusser. 

TIP: Nyd en staycation

Forkæl dig selv med en staycation i Aarhus. Du kan med fordel udnytte nogle af Aarhus’ mange kulturelle tilbud og madoplevelser.