Vi Midtjyder køber gennemsnitligt ca. 60 stykker nyt (ikke genbrugt) tøj om året. Det er meget mere tøj, end hvad vi kan nå at slide. Derfor overforbruger vi og bidrager vi til Danmarks tøjkrise. 

Der bliver produceret dobbelt så meget tøj om året, end der blev i 2000 - og vi er altså ikke blevet dobbelt så mange mennesker siden da. Fast fashion træder speederen helt i bund, og det kan være svært ikke at lade sig friste af det konstant skiftende modebillede. Prisen er høj – både for klimaet, naturen og din pengepung. Heldigvis findes der mange andre løsninger til dig, som gerne vil følge tidens trend og samtidig passe på klimaet. 

Hvorfor udleder mit tøj CO2e? 
Tøjproduktionen er forbundet med store CO2e-udledninger af flere årsager. Der skal bl.a store mængder energi til at producere tøjfibre, og bomuldsmarkerne optager store arealer, som i stedet kunne bruges på skove og vild natur, der er langt bedre til at optage CO2 fra luften. Derudover bliver der i bomuldsproduktionen brugt store mængder sprøjtegifte, som også kræver energi at fremstille (gælder ikke for økologisk bomuld). 

Syntetisk stof som f.eks. polyester, akryl og nylon er lavet af råolie og gas. Mange af os har polyestertøj hængende i skabet – men de færreste af os tænker over, at det er et direkte produkt af fossile brændstoffer. 

Vidste du, at 10 % af verdens samlede CO2e-udledning stammer fra tøjproduktionen? 

Hvad kan jeg gøre? 

Ved at indføre nye vaner i måden du shopper på, sænker du dit eget klimaaftryk og undgår overforbrug. Det er klart, at nogle tiltag har en større effekt end andre, og at det er forskelligt fra person til person, hvad der giver mest mening at ændre på. Vi har samlet en række bud på grønne shoppingvaner til dig, som gerne vil spare både CO2e og penge: 

 

De skiftende årstider giver os hurtigt en anledning til at tro, at vi skal have nyt tøj. Det udnytter butikkerne og modeindustrien, som frister med nye sæsonvarer - selvom vi allerede har gode muligheder i skabet.   

TIP: Reparer og giv nyt liv 

Har du en trøje hængende, som du ikke lige får brugt, fordi der er et hul i? Du kan med nål og tråd give dine gamle klude nyt liv og ende med at blive genforelsket i tøj, du ikke har brugt i årevis. 

TIP: Køb brugt 

Selvom du har aftalt med dig selv, at du ikke længere skal købe nyt tøj, kan du stadig shoppe. Aarhus og omegn byder på et væld af spændende genbrugsbutikker og tøjfællesskaber, hvor du for billige penge kan få opdateret din garderobe. 

TIP: Hold fast! 

Det kan være rart med en jævnlig påmindelse om, hvorfor du er i gang med at ændre dit tøjforbrug. Der findes både podcasts, blogs og Instagramprofiler, der dagligt kan være med til at fastholde dig i, hvorfor det er vigtigt, at vi forbruger mindre nyt. 

TIP: Forpligt dig selv 

Ligesom med fitness, så er det meget nemmere at komme af sted, hvis der står én og venter på dig. Kunne du lave en aftale med din ven eller familie om, at I ikke skal købe klimavenlig nyt tøj de næste tre måneder? Og husk at belønne jer selv med en god oplevelse, når I har klaret den. 

I Midtjylland køber vi gennemsnitligt 60 stykker nyt tøj og sko om året. Det er meget mere, end hvad vi kan nå at bruge – kunne du aftale med dig selv, at du det kommende år max må købe 12 nye stykker tøj? 

TIP: Sov på det 

Betragt dit køb som en stor investering for klimaet – det er en god idé at sove på det og mærke efter, om du virkelig har brug for det nye stykke tøj eller det nye par sko. Hvis du næste dag stadig har lyst til at købe det, så er der nok større sandsynlighed for, at det er ægte kærlighed. 

TIP: Lav et klippekort 

Det kan være svært at huske, hvor mange stykker tøj, man går og køber – vil det give mening for dig at lave en seddel, du kan sætte streger på, når du køber nyt? Eller lave et klippekort, der ligger ved siden af dit dankort? 

TIP: Køb go’ kvalitet og pas godt på det 

Når du køber få ting, så gå efter at købe gode ting af høj kvalitet. Så holder de bedre og længere. Hyppig tøjvask slider på dit tøj – overvej om du engang imellem kan udgå en tøjvask og i stedet lufte din trøje eller pletvaske bukserne. 

TIP: Spar op og giv (lidt) los 

Når du har klaret et helt år med et minimalt forbrug, fortjener du en high five – og måske også en klimavenlig belønning: Bestil bord på en god, vegetarisk restaurant eller gå en tur på museum for nogle af de mange de penge, du har sparet på tøj. 

Kunne noget af det tøj, du af den ene eller anden grund ikke får brugt, gå videre til en anden, der kunne få glæde af det? 

TIP: Does it “spark joy”? 

Start med at kigge din garderobe kritisk i gennem – oprydningsguruen Marie Kondo ville be’ dig tage stilling til hvert enkelt stykke tøj og kun beholde dét, som virkelig gør dig glad. 

TIP: Dyt dyt – ska’ vi byt? 

Når du har fundet en stak tøj, der trænger til et nyt hjem, kunne du overveje at give det videre til din familie eller venner. Hvis du kender nogen på samme størrelse som dig, kunne I aftale at bytte stakke – og dét, som ingen rigtig gider at have, kan I med fordel give til den lokale genbrugsbutik. 

TIP: Genbrug er go’ brug 

Det er en god idé at aflevere dit aflagte tøj til genbrug, så andre kan få glæde af det. Pyt med slid, huller og pletter. Det tøj, der er godt nok til at blive solgt videre, sorteres fra, og resten omdannes til tekstilfibre og bliver til nyt tøj, tæpper eller klude. Overskuddet fra genbrugsen går endda til nødhjælp og socialt arbejde! 

TIP: Har du guld i garderoben? 

Det kan være nemmere at skille sig af med noget, man ikke får brugt, hvis det giver lidt penge på lommen. Der findes masser af lækre genbrugsbutikker i Aarhus og omegn, hvor du kan sælge dit tøj til gengæld for en kommission. Prøv også på diverse online platforme eller lav en stand på dit lokale loppemarked.