Klimakrisen skyldes kort fortalt, at vi de sidste 100 år har været på ‘historiens største shoppetur’. Vi har år efter år øget vores forbrug med større huse, flere biler, mere tøj, mere mad, og flere rejser. Vores livsstil udleder CO2 -og det kræver en masse energi at vedligeholde de vaner, vi har i dag. 

Hvordan påvirker jeg klimaet?
Vi har selv skabt klimakrisen. Vores nuværende forbrug kræver en masse energi, som primært stadig kommer fra fossile brændsler som olie, kul og gas. Når de udvindes, udleder det en masse CO2e i atmosfæren og skaber ‘drivhuseffekten’. Det er drivhuseffekten, som giver temperaturstigninger og truer vores klodes økosystem.

Vi danskere har ét af de højeste personlige CO2e-aftryk i verden – vi udleder gennemsnitligt 17 tons CO2e om året!
Udover udledningerne fra vores mad, transport og de ting og sager, vi køber, er der også vores fælles udledning på 5 ton CO2e årligt. Der er f.eks. fra drift af skoler, sygehuse, infrastruktur mm. Der er altså 12 tons CO2e, som vi hver i sær kan og skal sørge for at nedbringe.

Heldigvis har vi mulighed for at udbedre skaderne, men det kræver, at vi alle tager fat med det samme – både verdenssamfundet, virksomheder og individer.

Find ud af, hvordan tøjmadelektronik og transport spiller en rolle i din personlige CO2-udledning - og hvad du kan gøre for at få grønne vaner ind i hverdagen!

Drivhuseffekten kort fortalt
Forestil dig, at du står i et meget varmt drivhus, hvor der ikke luftes ud – luften er tung, og planterne tørrer ud. For meget CO2e i vores atmosfære skaber den samme drivhuseffekt omkring hele jordkloden, hvor varmen ikke kan fordampe. Det betyder, at her på sigt vil blive alt for varmt og ubekvemt. Konsekvenserne vil blandt andet være flere naturkatastrofer og mangel på basale ressourcer som rent drikkevand og mad.