Elektronik med omtanke
Vi er vilde med ny elektronik - men det er klimaet ik’!
Vi køber elektronik som aldrig før – telefoner, tablets, køkkengrej, robotstøvsugere, computere og tv – og vi skifter gladeligt ud til de nyeste modeller, så snart det er muligt. Både produktionen, transporten og brugen af elektronik udleder CO2. Vi skal købe færre nye ting, slide dem op og købe brugt, når vi kan.
Vidste du, at det at producere en bærbar computer udleder lige så meget CO2 som al den strøm, selve computeren bruger, hvis den står tændt konstant i otte år?
Hvorfor udleder min elektronik CO2?
Elektronik består ofte af mange forskellige komponenter, som hver især har en produktion og en rejse bag sig. Udledningen er forbundet med udvinding af dyrebare råstoffer, produktion og transport af alle delelementerne. Derudover er skadelig kemi ofte en del af produktionen, hvilket går hårdt ud over miljø og sundhed. At købe mindre nyt og mere genbrugt elektronik er derfor guld værd for klimaet - og for din pengepung.
Det daglige forbrug af vores elektronik belaster også klimaet, selvom det for mange er usynligt. Det kræver strøm at have det tændt, men også energi fra de netværk, servere og datacentre, der gør det muligt for os at streame film, sende mails, være på de sociale medier eller søge på Google. Udover at slukke for strømmen (også standby) er det altså også en klimasmart vane at reducere skærmforbruget.
Hvad kan jeg gøre?
Ved at have omtanke for din elektronik, kan du blive en mere klimasmart forbruger. Det er klart, at nogle tiltag har en større effekt end andre, og at det er forskelligt fra person til person, hvad der giver mest mening at ændre på. Vi har samlet nogle bud på hvordan du kan få mere omtanke omkring dit elektronik:
Undgå køb af ny elektronik
Overvej, om du egentlig har brug for ny elektronik, som du overvejer at investere i. Og hvis du virkelig mangler noget, om det så kan købes brugt?
TIP: Slid det op
Forlæng dit produkts levetid ved at købe beskyttelse til det. Det kan for eksempel være skærmbeskyttelse og panserglas til din mobiltelefon. Hvis det går i stykker, så få det repareret eller gør det selv. Der findes et hav af online hjælpevideoer, der kan hjælpe dig godt i mål med dit næste reparationsprojekt. I Aarhus er der også reparationscaféer, hvor frivillige står klar til at give en hånd med.
Find din reparations cafe her!
TIP: Preloved
Det er blevet nemmere at købe brugt elektronik. Flere butikker sælger f.eks. brugte, istandsatte telefoner, og du får oven i købet garanti på dit køb. Det er også muligt at købe brugte hårde hvidevarer med garantibevis.
TIP: Leje frem for eje?
Eller måske låne? På villaveje eller i lejlighedsopgange er der sjældent brug for, at vi hver især har hvert vores komplette sæt værktøj og alle typer haveredskaber. Kunne du og din nabo dele en boremaskine, stiksav eller hækkeklipper?
TIP: Giv dit guld videre
Har du i elektronik i gemmerne, der virker, men som du ikke bruger mere, så sælg det eller giv det til en anden. Hvis din elektronik er i stykker og ikke kan repareres, så aflevér det på din lokale genbrugsstation. Du kan også få hentet dit storskrald - ganske gratis.
Dit gamle elektronik har værdi
Metallerne i dit brugte elektronik har stadig værdi, og kan med fordel genanvendes. Selv en smartphone på 200 gram indeholder op til 40 forskellige metaller, som skal udvindes fra miner på den anden side af jorden – og der skal graves dybere og dybere, for der er knaphed på råstofferne i undergrunden.
TIP: Sorter dit elektronik
Når du har slidt din elektronik op, og det ikke længere kan repareres, så skal du betragte det som en ressource, der kan genbruges. Så giv dit elektroniske guld til genbrugsstationen - du kan få det afhentet gratis som storskrald.